salata

Riscul de diabet gestational scade la gravidele care adopta dieta mediteraneana

Din studii realizate de cercetatori din Marea Britanie rezulta faptul ca femeile insarcinate care trec la dieta mediteraneana au un risc scazut de a dezvolta diabet gestational.

Femeile care inainte de sarcina sufereau de obezitate, de hipertensiune arteriala sau au valori crescute ale colesterolului, si au trecut la o dieta bogata in nuci, in ulei de masline extravirgin, fructe si legume, cereale integrale si leguminoase, de la o dieta bogata in zahar si carne rosie sau procesata, au un risc mult mai mic de a dezvolta diabet gestational.

Dieta mediteraneana in sarcina reduce riscul de complicatii cardiovasculare si de crestere masiva in greutate

Femeile insarcinate care trec la dieta mediteraneana au marele avantaj de a lua mult mai putin in greutate, comparativ cu acelea care mananca orice poftesc si de cate ori poftesc, inclusiv alimente nesanatoase.

S-a demonstrat, de altfel, ca dieta mediteraneana nu numai ca reduce riscul de a dezvolta diabet gestational, ci si complicatii cardiovasculare. Obiceiurile alimentare sanatoase si suplimentele cu acid folic si cu vitamina D contribuie la sanatatea sugarului si a mamei.

Ce presupune dieta mediteraneana

Dieta mediteraneana este un stil de viata sanatos care include grasimi sanatoase, viitoarele mamici fiind sfatuite sa consume o portie zilnica de migdale si nuci, sa inlocuiasca uleiul de floarea-soarelui cu ulei de masline extravirgin ca si sursa principala pentru gatit si sa elimine carnea rosie si procesata din dieta.

De astfel, aceasta dieta este considerata una dintre cele mai sanatoase din lume. Este firesc sa fie asa, in ideea in care se bazeaza pe alimente cat mai putin procesate, ce includ fructe, legume, cereale integrale, peste, ulei de masline si carne slaba.

Concret, dieta mediteraneana presupune marirea aportului de leguminoase, limitarea consumului de carne rosie si de carne grasa sau lactate (ocazional), precum si eliminarea din dieta zilnica a mezelurilor, dulciurilor, prajiturilor si semipreparatelor.

Give a Comment